Edzésterv vs. edzésprogram

with Nincs hozzászólás

Sokan keresnek meg, hogy segítsek edzéstervet csinálni. Ezzel kapcsolatban két dolgot szeretnék leszögezni:
1. Edzésterv kell.
2. Egy edzésterv önmagában semmit sem ér.

A mai világban, már különösebb szakirodalmat sem kell elolvasni, csak felmegyünk a netre és 10 másodpercen belül edzéstervek százai nyílnak meg a monitoron. Általában ezek jó része maratoni, vagy félmaratoni, 10-16 hetes felkészítő, ami km-eket, edzéstípusokat tartalmaz. Pont a bőség zavara ébreszt rá minket, hogy mennyire nem egyszerű egy tervet kiválasztani és azt magunkra szabni. Ha továbblépünk, akkor már vannak olyan kalkulátorok (pl. Runtatsic), ahova már az áhított verseny céldátumát és a tervezett időt beírva, már a naptárunkba is írja az edzések részleteit (táv, tempó) és intenzitását. Még tovább keresgélve találhatunk pulzus, vagy pulzus zóna szerinti edzésterveket is. Gondolhatnánk, hogy ezeket már tényleg magunkra tudjuk könnyedén alkalmazni.

A személyes véleményem, hogy szerencsés, aki sikeresen végigcsinálja a tervet és sikeresen teljesíti a versenyt. Hogy miért mondom ezt?
Egy edzésterv egy edzésprogram része. Én úgy tanultam egy terv elkészítéséhez először annak alanyát kell megismerni. Még nem láttam olyan kalkulátort, ami figyelembe veszi az aktuális állapotot, technikát, vagy éppen, hogy mi az igazi motiváció a verseny teljesítésén kívül. Nem beszélget el velünk, hogy milyen az életritmusunk, mikor tudunk edzéseket beiktatni, mennyire támogat a családunk és vannak-e rejtett buktatóink. Ha ezek az alapvető dolgok hiányoznak, akkor lesz egy kőbe vésett terved, amit 3 hét után kényszeresnek érzel és utálni fogsz. Jobb esetben mész előre és, ha követed a tervet még fejlődsz is, de benne van a pakliban, hogy abbahagyod (mikor az első tervemet követtem, én így jártam), hogy megutálod a mozgást, de ami a legrosszabb, hogy egy nem kellően személyre szabott terv követése, komoly sérülést is okozhat.
Akkor mi a megoldás. Az edzésprogram. A sok 100.000-es kütyü, ipod, vagy az első boltban megvásárolt hiperszuper futóruhák és persze a hallomás után összevissza szedett étrend kiegészítők csupán 10%-át költsd inkább szakemberre. Olyanra, aki

1. meg akar ismerni,
2. minden tekintetben rád szabja az edzéstervet,
3. stratégiát dolgoz ki a számodra,
4. elmagyarázza, hogy mi miért van, hogy megértsd, elfogadd és így magadénak érezd a tervedet,
5. megválaszolja azt a tömérdek kérdést, ami benned van,
6. segít belőni a táplálkozást úgy, hogy figyelembe veszi a személyiséged és a céljaid,
7. rendelkezésre áll, ha a terv teljesítése közben probléma, kérdés merülne fel,
8. időszakosan nyomon követ és kész az előrehaladást figyelve változtatni a terven,
9. folyamatosan motivál és emlékeztet, hogy miért csinálod.

A saját példámon tudom, hogy megtérül a befektetés. Ezek azok a dolgok, amik megkülönböztetnek egy letöltött edzéstervet és egy komplex edzés programot. Sokféle képen lehet fejlődni, de nem mindegy, hogy milyen áron és milyen hatékonyan.

Ha terveid vannak ne félj kérdezni!

 

Leave a Reply