A kompressziós szár

with Nincs hozzászólás

Alapvetően nem ajánlom az eszetlen vásárlást a kezdő futók esetén. Most gondoltam megosztom, hogy mi az én javaslatom, amennyiben valaki egy hónap után is folytatni kívánja a rendszeres testmozgást.

Bár a tapasztalat azt mutatja, hogy életmód váltásról, igazi változásról csak fél év után beszélhetünk, én úgy gondolom, hogy a kezdeti fellángolásnál ekkor már többről beszélhetünk. Fontos, hogy amit itt írok, az a legáltalánosabb dolog. Nyilván sokan, sokfélék vagyunk és ha valakit nekem kéne felkészítenem, akkor sokkal inkább egyénre szabott lenne minden javallat.

Szóval feltételezve, hogy a mozgás rendszeres marad és megindul a szervezet átalakulása én a következő kiegészítőt javasolnám mindenek előtt beszerezni: Kompressziós szár.

Ezzel kapcsolatban mindenekelőtt leszögezném, hogy a kompressziós szárnak a teljesítményünkre gyakorolt hatása körülbelül annyi, mintha leborotválnám a lábam, hogy csökkentsem a légellenállást. 🙂 Nincs egyetlen olyan kutatási eredmény, ami komolyabb korrelációt mutatna a viselése és a teljesítmény között. Ami miatt nekem mégis ez az első javaslatom, az a regenerálás és a megelőzés.

Amikor edzetlenül nekiállunk mozogni, akkor első körben az arra még nem felkészített keringési rendszerünk erőteljes túlterhelést fog kapni. Mondjuk ki: gyengébb a szív és gyengébb erek (mind az érhálózat hosszára, mind az erek erősségére értve). Egy nagyon kellemetlen következménye ennek a gyorsan kialakuló visszér. A vénás rendszerünkben az áramlás már nem olyan egyszerű folyamat, mint az artériáknál, ahol a szív kellő előnyomással pumpál. A visszaáramlásnál ez a nyomás minimalizálódik, így olyan tényezők segítsége kell a keringéshez, mint az izmok pumpáló hatása, vagy a mellkasban keletkező vákuum a belégzéseknél.

A legnagyobb probléma, hogy a visszaáramlásnál, főleg a lábaknál még a gravitáció is ellenünk van, és a mozgás befejeztével megszűnnek (legalábbis redukálódnak) ezek a segítő hatások. Ha edzés UTÁN kompressziós szárat veszünk fel, és esetleg még egy kicsit fel is polcoljuk a lábunkat, akkor nagyon jó eséllyel meg tudjuk előzni ezt a káros elváltozást.

A másik előnye a kompressziónak, hogy serkenti a vérkeringést az adott területen, így nagyban hozzájárul a regenerálódás gyorsaságához. Mivel kezdőként sokkal megerőltetőbbek még a lazább edzések is ezért fontos, hogy ne izomlázasan és mozgásképtelenül teljenek az edzések másnapjai.

A magam részéről a mai napig viselem edzés után a szárat. Gyakran ebben is alszom. Sajnos nekem az elején ezt senki nem mondta el, így a bal vádlimban, már elkezdődtek ezek a folyamatok, amik ráadásul nem visszafordíthatóak.

Azért sportolsz, hogy egészségesebben élj. Akkor csináld okosan!!

Leave a Reply