PULZUSKONTROLL – Az alapok

PULZUSKONTROLL – Az alapok

with Nincs hozzászólás

Sajnos napi szinten látom, hogy emberek mennyire nincsenek tisztában a pulzuskontroll mellett végzett edzések lényegével. Úgy gondolom, hogy fontos dologról van szó, így egy viszonylag rövid írásban igyekszem összefoglalni a lényeget.

Az első tévhit a pulzuskontrollal kapcsolatban, hogy az a folyamatosan alacsony tartott pulzus mellett végzett edzést jelenti. Ez már beleivódott a köztudatba, pedig szó sincs ilyesmiről. A keringési rendszerünk egy olyan személyre szabott indikátor, aminek segítségével a tréningek pontosan olyan intenzitásúak lesznek, ami az edzés célját a leghatékonyabban támogatja.

Mit is jelent ez pontosan? Mikor elhatározzuk, hogy mozogni fogunk, akkor annak szükségszerűen van valami célja. Ez az, amit mindenkinek szem előtt kell tartani.

Csak nagy vonalakban összegyűjtve, milyen főbb célokról beszélhetünk:
– Egyszerűen sportosan, egészségesen élni,
– Fogyni,
– Célzott alakformálást elérni,
– Erőt / izmot fejleszteni,
– Gyorsulni, egyre jobb eredményeket elérni,
– Állóképességet kiépíteni,
– Testtartás, mozgáskoordinációt fejleszteni?

Minden egyes cél eléréséhez más és más módszer van az edzők kezében. Ez a tény már nagyon régóta ismert, de a pulzusmérő órák elterjedése előtt nagyon nehéz lett volna meghatározni és kontrollálni, hogy sportolás közben milyen pulzuson, milyen zónában vagyunk. Ezért korábban az edzések intenzitását a futás példájánál maradva tempóban (perc/km) és távolságban határozták meg.

Ezzel együtt, amikor az ilyen edzéstervekben ugyanúgy benne voltak az azok az edzések, aminek a célja a szív és érrendszer fejlesztése volt. Csak akkor nem azt mondták, hogy 1-es, vagy 2-es zóna, hanem azt, hogy lassú futás.
Manapság szerencsésnek érezhetjük magunkat, mert már a hétköznapjaink részét képezik olyan eszközök, amik lehetővé teszik, hogy edzéseinket teljes mértékben magunkra szabjuk. Ezek az eszközök a pulzusmérők. Ha a célunk csupán az állóképesség fejlesztése, akkor hatásos módszer a konstans alacsony tartományban végzett edzés, de ezzel csak egy élettani paramétert fogunk tudni változtatni. Ezzel nem azt mondom, hogy nem fontosak az ilyen edzések, és nem is azt, hogy nem hatékonyak. Azt akarom kifejezni, hogy egy ennél komplexebb tervbe illesztve kell őket használni.
A pulzuskontroll lényege, hogy szervezetünk működését zónákra osztja. Ezekben a zónákban máshogy működünk, mert teljesen más úton állítjuk elő a mozgáshoz szükséges energiát.

Bizonyára mindenki hallott már az aerob és az anaerob működésről. Ez egy olyan határt szab meg (helyesebben kettőt), ahol a szervezet még képes az adott intenzitáshoz elegendő energiát oxigén segítségével előállítani. Ennek egyik formája a zsírégetés. Az anaerob zóna egy olyan terület, aminek rekreációs sportolók esetében nincs sok értelme tartózkodni. A szervezet ilyenkor oxigénhiányos állapotba kerül és az izmokban a tejsav mértéke olyan mértékben nő, hogy hamar jelentkező fájdalomérzet és kimerülés fog következni. Az ilyen etapok másnapján jelentkezhet nagyfokú fáradtság, izomláz és kimerültség érzet. Emiatt edzéstervekben mindig pihenőnap, vagy regenerálás van beépítve az ilyen tréning után.

Edzés szempontjából miért fontos ez? Minden tréningnek 2 fő hatása lehet. Az egyik, hogy mozgás közben energiát hasznosítunk és ehhez a szervezet hozzányúl valamelyik raktárához, így érhető el a fogyás. A másik pedig az edzés utólagos hatása. A tréning során az a cél, hogy valamilyen stresszhelyzetet idézünk elő, ami arra készteti a szervezetet, hogy fejlessze magát. Ez lehet izomépítés, keringési rendszer fejlődés, izmok energiatermelő rendszerének fejlődése.

Mindezek alapján vallom, hogy a PULZUSKONTROLL a technika óriási ajándéka a mozogni vágyóknak és nem összekeverendő a konstans lassú futással. Ez egy olyan eszköz, ami lehetővé teszi, hogy személyre szabottan és maximális hatásfokon végezd az edzéseid.

 

Leave a Reply