Sokan felteszik a kérdést különböző fórumokon, vagy különböző futós FB csoportokban, hogy miként álljanak neki a futásnak. Általában ilyenkor végigszaladok a kommenteken, amelyek mögött lévő segítő szándékot egy percig sem vitatom, és egészen jól el is szórakozok. Összegezve a nagy átlagot az első három komment összértéke meghaladja a 100.000 Ft-ot (cipő, óra, teljesítmény diagnosztika), amikre a következő 10 hozzászólás még rá is erősít. Miután így kialakul a konszenzus, jönnek az edzéstervek, edzésmódszerek, résztávok, pulzusok. Nem is tudtam, de edzők és sportorvosok ezrei vesznek minket körül, aminek speciel még örülnék is, ha nem tudnám, hogy komoly ismeretanyag, ad absurdum diploma és sokéves rutin megszerzése helyett inkább csak önjelöltségről van szó. A vicces kedvem azért szokott elmúlni, mert néhányan komolyan a kérdező életére törnek a tanácsaikkal, de minimum azt fogják elérni, hogy az elején elveszik az ember kedvét a futástól.

Mivel az internet tele van az ilyen írásokkal (nem is értem miért fáradok vele..) gondoljunk már bele abba, hogy miért is teszik fel nekünk ezt a kérdést. Szerintem a kedves érdeklődő, nem vásárolni szeretne, és mivel még nincsenek PB-i, nem is akarja őket rögtön megdönteni. Azért kérdez minket, mert mind átéltük a kezdeti nehézségeket és tanácstalanságot és ezt sikerült úgy véghezvinni, hogy azóta is hobbink, vagy éppen szenvedélyünk a mozgás.

Nos, nekem az első tanácsom a saját példám alapján: Gondold át mi a motivációd, ezt juttasd eszedbe minden nap és fuss heti 3x. Amennyit, és ahogy jól esik. A lényeg, hogy lásd, mivel jár ez az egész és tanuld meg élvezni. Élvezni a fáradtságot, a büszkeséget és a szabadságot. Ha akarsz hallgass zenét, ha kíváncsi vagy mennyit futottál, akkor tölts le valami ingyenes GPS Appot, de ne menj bele semmilyen összehasonlításba másokkal. Egyszerűen próbáld ki mi ez az egész. Ha egy hónap múlva is rendszeresen csinálod, akkor már lesz értelme arról beszélgetni, hogy hogyan és merre tovább.

Az első pár hónapban nekem sem volt futócipőm, GPS órám, vagy edzéstervem. Gőzöm nem volt a laktátküszöbömről és a pulzusomról. Csak egy pamutpóló, egy rövid gatya és a két legfontosabb dolog motiváció és akaraterő. Hetente 3x kimentem és lefutottam 3 km-t. Büszkeséget éreztem és megszerettem. Így utólag visszagondolva ez akkor nagyobb és fontosabb tett volt, mint most elmenni és lefutni egy maratont.