Főként állóképességi sportokat űzök, de emellett nem felejtem el, hogy mennyire fontos, hogy bizonyos izomcsoportokat külön eddzünk. A test vázizmaira gondolok. Ezek nagyban felelősek azért, hogy szép testtartásunk legyen és sérülés nélkül tudjuk végezni a mindennapi tréningjeinket. A futók esetén talán a térd után a derék a második legkomolyabb rizikófaktor. Azt kell mondjam ez a probléma is megelőzhető, már akkor is ha napi pár percet szánunk rá.


2017 elején indítottam el az első 30 napos Planking kihívást a Facebook-on, ami azóta is töretlen siker. Kisebb nagyobb szünetekkel indítjuk el az egy hónapig tartó sorozatot, aminek csak 1 alapszabálya van: Végezz minden nap legalább egy planking gyakorlatot. Természetesen a kihívásban résztvevőknek szánt csoport (legnagyobb örömömre) akkor is aktív, amikor épp két etap közötti pihenő időszakot töltjük. Van, aki 30 másodpercről egészen 9:30-ig fejlődött, igaz erre nem volt elég egy hónap.

Ha te is csatlakoznál kis csapatunkhoz, akkor az alábbi linken elérsz minket:

30 napos Planking kihívás Facebook csoport

 

A plank, vagy magyar nevén hídtartás egy nagyon egyszerű, statikus, saját testsúlyos alap gyakorlat, ami bárhol, bármikor könnyen kivitelezhető. A 30 napos kihíváshoz készítettem egy edzéstervet is. A 0. napon tartsd ki a Plank-et, ameddig bírod. Az eredményedet másodpercben írd be a zöld mezőbe. A táblázat ezután kiírja neked, hogy milyen etapokat és miként végezz, hogy a legjobb fejlődést érhesd el.

30 napos Planking edzésterv

 

Ha úgy gondolod, hogy az alapgyakorlat már egy kicsit unalmas, akkor dobd fel az edzéseket. Számos formája van a hídtartásnak: lábemelés, oldal plank, fitball-on végzett hídtartás. Ezek segítségével variálhatod a feladatot. Személy szerint az én kedvencem a Bring Sally up című számra végzett gyakorlat. Jó szívvel ajánlom mindenkinek.