1. Bemelegítés nélkül nincs edzés

A megfelelő bemelegítés hatására emelkedik a testhőmérséklet, megindul az ízületi folyadék termelődése, a vegetatív funkciók átrendeződnek és felkészül a szervezet az igénybevételre. Tévhit, hogy csak a sérülés megelőzésben van szerepe a bemelegítésnek, hiszen az egész edzés hatékonyságát befolyásolja.

 

2. Innivaló mindig legyen nálad

Dehidratáltság: szédülés, émelygés, erőtlenség, magas pulzus, magas vérnyomás. Gondolom, nem kell ecsetelnem, hogy mekkora jelentősége van a folyadék folyamatos (!) pótlásának. Legyen nálad legalább 0,7 l lehetőleg izotóniás ital. Az edzés utáni mérlegelés a világ legnagyobb becsapása. A vízveszteség súlycsökkenést igen, de fogyást nem fog okozni. Az emésztéshez és a szervezet fejlesztéséhez a szervezetnek ráadásul szüksége van a vízre, így, ha azt megvonod, képtelen lesz elérni az edzés a kívánt hatást.

 

3. Állítsd be megfelelően a bringát

A helyes ülés és kormánypozíció segít a sérülések megelőzésében és az edzés hatékonyságának maximalizálásában. Első alkalommal, vagy ha bizonytalan vagy, kérj segítséget.

 

4. Élvezd

Hacsak nem élsportolónak készülsz, és nem egy versenyre készülsz, akkor nem sok értelme van olyan intenzitással edzeni, ahol nem érzed jól magad. Tanuld meg élvezni az edzést. Tekerj a zene ütemére, és ha szükséges, csak ülő pozícióban tekerve nyugtasd a pulzusod. A nehezebb légzés, a magas pulzus egyértelműen jelzik, hogy már az anaerob tartományban működsz. Ebben a szakaszban leginkább a fájdalomtűrő képességedet tudod fejleszteni, de sem alakformálás, sem állóképesség szempontjából nem fogsz eredményeket elérni.

 

5. Ellenállás nélkül nincs tekerés

Ha minden erőlködés nélkül szeretnéd felvinni a pulzusod, hogy már szinte szédülj, és azt érezd, hogy ez volt életed legkeményebb edzése, akkor hajrá, de edzéstani szempontból ennek nemhogy értelme nincs, hanem még veszélyes is. A túl alacsony ellenálláson végzett pörgetéskor a lendkerék felgyorsul és ezt a lábunk nem fogja tudni a pedál 360°-os mozgásában lekövetni. Amikor a pedál gyorsabb, mint a lábunk, akkor mindig ránt egyet a térden, így az elég komoly sérüléshez vezethet. 6. Nyújtás-pajtás Ha esetleg előbb el kell menned, akkor is arra kérlek, ne a nyújtást spórold le. Sérülés megelőzés mellett, gyorsabb lesz a regeneráció, növekszik a mozgástartomány. A levezetés és a nyújtás az edzés egyik legfontosabb összetevője.

 

7. Edzés utáni étkezés

Az edzések során le fogjuk üríteni a szervezet szénhidrát raktárait. Ha ezt nem pótolod rögtön(!) az óra után, akkor a test ahelyett, hogy fejlődne, elkezdi lebontani, többek között, az izmaidat, hogy előállítsa a működéséhez szükséges energiát. Ezt a folyamatot hívjuk glükoneogenezisnek. Jól hangzik, de nem ajánlom. 50 g szénhidrát fogyasztása közvetlenül a tréning után szinte kötelező. Ezután a szervezetnek lesz kellő erőforrása, hogy tudjon építkezni. Már bizonyított, hogy az edzés utáni szénhidrát megvonás kontraproduktív a fogyókúra tekintetében is. A szervezet többet fog raktározni.

 

8. Kérdezz bátran

Nem csak instruktorként vezetem az edzéseket. Szívesen válaszolok, akár az óra anyagával, akár az edzések élettani hátterével kapcsolatban is. Ezen kívül, ha megosztod velem a céljaidat és kikéred a véleményem, akkor az edzés közben is tudok neked segíteni, hogy azokhoz, mi a legmegfelelőbb és mire ügyelj. Segítek felépíteni az edzéstervedet is, amibe elmondom, hogyan mit kell beilleszteni. Nálam minden edzésnek megvan a célja és értelme.

 

9. Tartsd be a biztonsági szabályokat

A te érdeked is. Ellenőrizd, hogy a lábad megfelelően van rögzülve a pedálban, a cipőfűződ (ha van) duplára van kötve és nem lóg. A törölköződ úgy helyezd el, hogy ne tudjon a lendkerékre esni.

 

10. Jelezd, ha bármilyen okból kötöttségeid, vagy rizikóid vannak

A hátfájás, térdfájás, bármilyen korábbi sérülés ismerete fontos információ számomra. Az edzés közben a mozdulataidból látható, hogy mire kell ügyelned, illetve meg tudom mondani, hogy milyen feladatokat ne, vagy különösen óvatosan végezz. Ha bármilyen egyéb egészségügyi problémád van, azt mindenképp oszd meg velem. Terhesség, vérnyomás probléma, cukorbetegség, epilepszia? számos olyan dolog van, amit edzőként tudnom kell, hogy tudjak segíteni, illetve, ha probléma van, akkor megfelelően tudjak reagálni. Elsősegély és újjáélesztési tanfolyamot végeztem, hogy az edzések alatt bármilyen probléma esetén be tudjak avatkozni.

 

TopForma- edzések